Sømløs Enhet / Olav Gorseth / Eple Trio

EPLE TRIO er ute med sin fjerde plate. I utgangspunktet er de en klassisk pianotrio, men på denne platen har de også fått med seg gjestemusikere som utvider det musikalske uttrykket. Gitaristen Ivar Grydeland og trompeteren Mathias Eick supplerer Eple Trio: Anders Ulvo, piano; Sigurd Hole, kontrabass og Jonas Howden Sjøvaag, trommer. Trioen er også faste følgesvenner for Karl Seglem i hans akustiske kvartett. Det er ti år siden trioen ble etablert av musikerne som fant hverandre på Norges musikkhøgskole.

Pianotrioen er en av jazzens mest utbredte besetninger. I Eple Trios versjon får alle tre musikerne stor plass til å uttrykke seg, ikke minst bassist Sigurd Hole har noen fantastiske strekk med buen. Også Howden Sjøvaag bak trommesettet gir vektige bidrag som musiker. Dette er ett av kjennetegnene ved trioen, de fremtrer ikke som en pianist med komp, men som en sømløs enhet av glimrende solister i inspirert samspill.

Trommeslager Sjøvaag har skrevet seks av de ni komposisjonene på «Universal Cycle». Musikken utvikles i spennet mellom det melodiøse og lyriske og atskillig mer frittsvevende improvisasjoner. Gjestemusikerne gir også ekstra dimensjoner til musikken. Eple Trio står støtt i en mo-derne nordisk jazztradisjon og har dermed hørbare trekk av både norsk folkemusikk, klassisk musikk og samtidsmusikk. Til tider er de stillferdige og inderlige, i andre strekk er de utforskende og utfordrende i sine improvisasjoner. De veksler mellom utadvendt og tilgjengelig vakker musikk og atskillig mer introverte låter der melodiene løses opp i eksperimentelle klanger.

Også her har både gitarist Grydeland og trompeter Eick mye å bidra med, naturlig nok. De er vel bevandret i både det lyriske og det atskillig friere musikalske språket begge to.