Universal Cycle / Arild R. Andersen - Aftenposten / Eple Trio

Eple Trio har holdt sammen i ti år, og bandet har etablert seg på siden av den tradisjonelle pianojazzen. De tilhører en ny klan av utøvere som kombinerer melodiøs teft med utforskertrang og lykkes med å være i balanse. På Universal cycle har trioen med seg gitarist Ivar Grydeland og trompetist Mathias Eick, og dermed utvides uttrykksregisteret.

På åpningssporet «Setting foot on another planet» er det Grydelands akustiske som gir retning til trioens varsomme påfyll. Jeg tillater meg å tenke på Oregon, mens jeg nyter puls og utvikling i stykket. Pianist Andreas Ulvo har et element av gjerrighet i spillet sitt. Det fremmer tydelighet og avgir ro. Hans egen «One elephant» er et smakfullt eksempel på at styrke og tilbakeholdenhet kan høre sammen.

Mathias Eicks skyfrie tone kan ha et slepent drag, men på «Island sunrise» setter trompeten nerve i den vemodsvakre melodien. Trommeslager Jonas H. Sjøvaag har skrevet det meste av stoffet, og selv det søtladne står oppreist. Jeg liker måten Eple Trio vekter ensemblespillet uten at det forhindrer den enkelte utøver i å tre frem. Styrken i Universal cycle gir seg til kjenne i det organiske. Det er en sann kunst å senke skuldrene, holde tilbake og la kraften i det varsomme fortelle levende historier.